Facilitati fiscale somaj tehnic

Incepand cu 1 iunie 2020, angajatorii ai caror angajati au beneficiat de somaj tehnic in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, in perioada starii de urgenta sau alerta, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile ulterioare.

Acesti angajatori au obligatia mentinerii raporturilor de munca pana la data de 31.12.2020, cu exceptia lucratorilor sezonieri.

Se aplica numai persoanelor care au avut contractul individual de munca suspendat pe o perioada de minim 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta conform articolului Art. 52 alin. 1 lit. C din Codul Muncii “In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.”