Un proiect legislativ recent promulgat de șeful statului reduce perioada de arhivare și păstrare a registrelor și documentelor contabile, inclusiv rapoartele fiscale de închidere zilnică, și a memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice de la 10 la 5 ani. Aceasta decizie a fost luată pentru a reduce costurile de arhivare și pentru a fi în concordanță cu perioada în care organele fiscale și alte instituții sau autorități publice pot efectua controale sau inspecții. Inițiatorii noii legi susțin că aceasta va fi o măsură benefică pentru operatorii economici, eliminând obligația de a stoca și arhiva numeroase documente și registre, care reflectă costuri pentru firme.

O măsură de eficientizare a proceselor contabile, permitand companiilor sa se concentreze mai mult pe activitatea lor principală, în loc să se concentreze pe păstrarea documentelor. Aceasta va fi, de asemenea, o măsură de protecție a mediului prin reducerea utilizării hârtiilor și a spațiului de depozitare.

Cu toate acestea, este important de menționat că această schimbare va necesita o adaptare din partea companiilor, care vor trebui să se asigure că își adaptează procesele de arhivare și păstrare a documentelor în conformitate cu noua legislație.

Reducerea perioadei de arhivare a documentelor contabile la 5 ani in Romania poate fi vazuta ca o masura binevenita pentru companii, prin reducerea costurilor si a obligatiilor administrative legate de arhivare. Insa este important sa se tina cont de nevoia de adaptare si de respectarea noilor legi in acest sens.